Дрогобич

Кобеляки

вторник, 30 апреля 2019 г.

Сьогодні 33 роки від дня Чорнобильської катастрофи

Сьогодні 33 роки від дня Чорнобильської катастрофи

26 квітня 1986 р. Чорнобильська АЕС в історії людства стала символом найбільшої техногенної катастрофи. Чорнобиль показав нам, що часом «мирний атом» такий же небезпечний, як сама ядерна зброя. В результаті аварії на ЧАЕС був повністю зруйнований атомний реактор, в навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а їх хмару рознесло територіями України, Росії, Білорусі та ряду країн Європи, сталося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тисячі квадратних кілометрів. Позбулися обжитих домівок понад сто п’ятнадцять тисяч мешканців Прип’яті та Чорнобиля, районних центрів та сіл 30-ти кілометрової зони. Радіонуклідами було забруднено 2300 населених пунктів, на території яких проживало близько двох з половиною мільйонів чоловік.


Минуло 33 роки, а наслідки цієї жахливої аварії й досі залишаються темною сторінкою в історії. Медицина і статистика не можуть встановити точної кількості жертв, але прямі й опосередковані людські втрати, кількість тих, хто помер чи став інвалідом, вимірюється сотнями тисяч.


Тож нехай пам’ять про Чорнобиль буде вічною і не даремною, із нестихаючим болем у серцях згадаймо імена всіх тих, відомих і невідомих, хто поклав свої життя у боротьбі з ядерною смертю, бо пам’ять пов’язує нас з минулим, змінює нашу поведінку і ставлення до сьогодення та покладає на нас відповідальність за майбутнє. Шануємо тих, хто втратив здоров‘я і потребує особливої уваги від держави і суспільства.


Чим далі відходимо від Чорнобиля-86, тим вище оцінюємо дії ліквідаторів: пожежників, будівельників, військовослужбовців, персоналу ЧАЕС, медиків, співробітників МВС, науковців, які тієї квітучої весни відправились на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність, високий патріотизм, зупиняючи ядерного демона. Їхній подвиг назавжди записаний до літопису людської мужності та навічно залишиться у пам’яті українського народу.

https://kamjanka-buzka.weblife.city/sohodni-33-roky-vid-dnia-chornobylskoi-katastrofy/